Zebrice su skupina djece u dobi od 4 do 5,5 godina. Zebrice su vrlo hrabro, uzbuđeno i entuzijastično krenule u novu avanturu u svojem kastafskom vrtiću prelaskom iz objekta Kastafske sardelice u objekt Halugica.  Svakodnevno se trudimo ponoviti naša grupna pravila:

  1. Pomažemo jedni drugima
  2. Volimo se i pazimo jedni na druge
  3. Igramo se i smijemo se
  4. Vidimo i primjećujemo prijatelje
  5. Slušamo i čujemo jedan drugoga
  6. U razgovoru s prijateljem biramo “lijepe” riječi

U velikoj mjeri smo se osamostalili, osnažili, ohrabrili u svakodnevnim izazovima i istraživanjima. Iza nas su mjeseci protkani igrom, smijehom, pjesmom, plesom i istraživanjem senzoričkih aktivnosti s kojima nastavljamo i u novoj pedagoškoj godini uvođenjem nekih novih projekata prema interesima djece.

 Nekim našim Zebricama je promjena objekta u prvim tjednima predstavljala poteškoće, pri odvajanju, pri privikavanju na novi prostor, na nove centre aktivnosti, što nije neobično jer takve promjene  kod djece izazivaju strah od odvajanja, od nepoznate okoline i nepoznatih osoba. Odvajanje od roditelja je dio procesa odrastanja djeteta i neophodno je za osamostaljivanje i razvoj dječje ličnosti. Period adaptacije je za svako dijete vrlo individualan, ali važno je znati da je to veliki stres za dijete koji se može odraziti kroz razne emocionalne, tjelesne i socijalne reakcije.

Zebrice su početkom pedagoške godine bile na izletu. Posjetili smo „Feštinsko kraljevstvo“, izletište nedaleko Žminja u Istri. Posjet spilji, priča o šišmišima Juri i Marku te kralju koji je prije mnogo godina živio u spilji potaknuo je veliki interes za istraživanje kako na izletu tako i u vrtiću. Spuštanje po kosini na livadi, hranjenje zečića, igra na travi, posjet Ježevoj kućici, vožnja na drvenim vlakićima i traktorima, igra bundevama i slobodne igre obilježile su izlet, a prepuni dojmova vratili smo se kući. 

Upoznali ste centre aktivnosti u našem prostoru: Svjetlosni centar, Obiteljski centar, Dramski centar, Mirni centar, Stolno-manipulativni centar,  Likovni  centar, Građevni centar, Istraživački centar, Centar početnog čitanja i pisanja. Pozivamo vas na suradnju u proširivanju i obogaćivanju naših centara kako bi zadovoljstvo Zebrica boravkom u novom prostoru bila još veća. S obzirom na veliki interes djece i potrebu djece za istraživanjem magnetizma nadamo se vašem uključivanju u nabavku materijala kako bismo obogatili naš Istraživački centar.

Ovom prilikom želimo vam zahvaliti na izvrsnoj suradnji, vašem osobnom doprinosu u izradi materijala, nabavci materijala i donacijama kojima smo obogatili aktivnosti naših Zebrica.

 

Potrudimo se da zajedničkim snagama Zebricama obogatimo aktivnosti u odgojno – obrazovnoj ustanovi.

 

  

Copyright © 2016-2019 Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana