Većini je djece polazak u jaslice prvo odvajanje od roditelja, stoga su roditeljska zabrinutost i strah razumljivi i opravdani.

To je vrijeme kada se dijete susreće s njemu nepoznatom okolinom i nepoznatim osobama.

Kako za svaku promjenu treba vremena, tako i za razdoblje prilagodbe djetetu treba osigurati dovoljno vremena i ugodno ozračje koje će poticajno djelovati na razvijanje socijalnog kontakta s odgojiteljem i drugom djecom.

Vrlo je važno uspostaviti dobru komunikaciju između odgojitelja i roditelja. Najvažnije je kod roditelja barem malo smanjiti osjećaj straha i zabrinutosti i pružiti osjećaj sigurnosti u ispravnost njihove odluke da su spremni svoje najmilije s punim povjerenjem dati u naše ruke.

Važno je  napomenuti da su plač, razdražljivost, odbijanje hrane, osjećaj tuge i bespomoćnost kod djeteta prihvatljiva reakcija za vrijeme prilagodbe, da su prolaznog karaktera i odraz djetetova prihvaćanja novonastale situacije.

Prilagodba u „Muffinima” ipak još uvijek traje, no ide u jako dobrom smjeru zahvaljujući i roditeljima koji su u nama prepoznali saveznike i s punim povjerenjem nam ostavili svoju djecu.

 

  

Copyright © 2016-2019 Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana