Marshmallows

Obilježili smo Dan planeta Zemlje (22.4.) u skupini Mashmallows kroz različite aktivnosti.

-izrada ogrlice Mother Earth od glinamola 

-izrada plakata The future is on our hands

-djecja enciklopedija o Zemlji

-aktivnost recikliranja u nekoliko koraka:

    *Izrada reciklaznog dvorišta od Lego kocaka

    *Izrezivanje predmeta iz kataloga koji nakonupotrebe ostavljaju ambalažu za pravilno pohraniti

    *Izrada znakova za obilježavanje različitihkanti (koje smece se pohranjuje u koju boju kante)

Nakon izrade svih dijelova aktivnosti svako je dijeteizvlacilo predmet ciju je ambalažu trebalo pohraniti u odgovarajuću boju kanteza smece te deponirati u odgovarajuću boju bazena u reciklaznom dvorištu. 

We had so much fun!

 


 

Marshmallows je mješovita odgojno-obrazovna skupina za rano usvajanje engleskoga jezika.

 

Što znači mješovita skupina?

Upisuje djecu od treće godine starosti do polaska u školu. Suvremena odgojno-obrazovna praksa i recentna istraživanja pokazuju brojne prednosti mješovitih skupina: program kao takav ne postoji već se on prilagođava prvenstveno svakome djetetu, a potom i skupini, odgojiteljice uvažavaju i poštuju načelo dobne primjerenosti, kao i individualnost djeteta. Rad u skupini prilagođen je djeci s različitim iskustvom i sposobnostima te je organiziran u manjoj skupini – brojimo 17 djece. Odgojiteljice planiraju i pripremaju aktivnosti prateći interese djece, potiču ih na timski rad, dogovaranje, uvažavanje drugih, učenje jednih od drugih te na taj način djeca imaju priliku usvajati, učiti, slušati, podučavati, ispravljati, promišljati, istraživati i praktično raditi. Atmosfera je, na taj način, prirodnija, sličnija onome što dijete očekuje u realnom životu (gdje je uvijek netko stariji/mlađi, uspješniji/manje uspješan, bolji/lošiji u nekoj aktivnosti), stoga mješovita skupina predstavlja okruženje i prostor za učenje emocionalnih i društvenih vještina za koje se sve više pokazuje da su važnije od samog poznavanja činjenica.

Što znači rano usvajanje engleskoga jezika?

Cilj ranog učenja engleskoga jezika je stvaranje osjetljivosti i podizanje svijesti o drugim kulturama, narodima i običajima, a nije usvajanje rječnika stranih riječi i tečno komuniciranje na stranome jeziku. Djeca su tijekom cijeloga dana izložena engleskome jeziku - aktivno i pasivno (govor i slušanje), što je temelj za lakše usvajanje ritma, fonologije i intonacije engleskoga jezika u kasnijoj dobi. Engleski se jezik nastoji situacijski integrirati u svakodnevne aktivnosti kroz igru i bogate poticaje poput Gluhog telefona, Flashcard igre, brojalica, pjesmica, čitanja priča, čarobne kutije, spajanja riječi s odgovarajućom ilustracijom, memory igre.

Puno se pažnje posvećuje načinu usvajanja i učenja – samom procesu!

Svakog jutra okupljamo se u jutarnjem krugu – morning circle te kroz razgovor uz poštivanje pravila skupine, izmjenjujemo mišljenja, iskustva i osjećaje te time unapređujemo odgojno-obrazovni proces utemeljen na trenutnim željama i potrebama djece u skupini.

Soba dnevnog  boravka skupine Marshmallows prati zahtjeve djece i često mijenja svoj izgled. Podijeljena je na centre aktivnosti koji su organizirani tako da djeca u malim skupinama uče na njima primjerene načine. Pazimo da budu pregledni, prohodni, dobro opremljeni, praktični,  uredni i jasni te tematski odijeljeni jer na taj način djeci osiguravaju lakše korištenje i upuštanje u aktivnosti. Marshmallowsi se najviše zadržavaju u stolno-manipulativnom, građevnom, likovnom i obiteljskom centru. Pokazuju zanimanje za istraživačke aktivnosti stoga planiramo širiti i obogaćivati istraživački centar.

Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički razvoj. Djeca mogu bolje i više zadovoljiti svoju potrebu za kretanjem i slobodom, u organizam se unosi više kisika stoga djeca koja više i dulje borave na otvorenom prostoru otpornija su, zdravija, raspoloženija, imaju bolji san. Boravak na vanjskom prostoru pozitivno utječe na prevenciju bolesti dišnoga sustava, infekcija i ostalih bolesti (pogotovo u zimskim mjesecima). Zato mnogo vremena provodimo na vanjskome prostoru – gradskim trgovima, šetnji gradskim ulicama, u obližnjoj šumi. Kastav poznajemo kao svoj džep!

Smatramo da je važno biti upoznat s kulturnom baštinom kraja u kojem živimo te smo obilježili Belu nedeju i u našoj skupini. Prošetali smo gradom tijekom održavanja manifestacije kako bismo iz prve ruke doživjeli što za Kastav znači Bela nedeja te zašto je obilježavamo. Poznavanjem kulture i običaja obogaćujemo vlastiti identitet te širimo znanja o tradiciji koje smo i sami dijelom kroz različite aktivnosti.

Plan nam je tako upoznati i bližu okolicu stoga sa svrhom obogaćivanja programa planiramo provoditi izlete, posjete gradskom kazalištu lutaka, kinu… Sredinom rujna otputovali smo u Istru, u srednjovjekovni tematski park Sanc, Michael. Osim impresivnog dvorca sagrađenog od drvenih trupaca, iskusili smo dječji vrtuljak, sprave za mučenje, tamnica za vješticu te smo se okušali u streljaštvu srednjovjekovnim lukom i strijelom. Uživali smo u prirodnom okruženju i druženju s domaćim životinjama – magarcem, kozama, ovcama, kokošima, kunićima, golubovima te se vozili magarećom zapregom.

Tko zna u kojem će nas još smjeru interesi odvesti…

 

 

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana