Lavići su vesela i razigrana skupina željna istraživanja. Opažajući svijet oko sebe, djeca su iskazala velik interes za životinje. Stoga smo ovogodišnji projekt planirali u skladu s dječjim interesima. Trenutno se upoznajemo s jeseni kroz razne umjetničke i istraživačke aktivnosti, koliko god nam to nove epidemiološke mjere dozvoljavaju.

Naša soba dnevnog boravka je namjerno strukturirana da djeci omogući samostalnost u izboru čega, koliko dugo i s kim će se igrati. Dnevni ritam rutinskih aktivnosti je relativno fleksibilan. Centri su strukturirani da potiču razvoj djece na svim područjima. U istraživačkom centru djeca istražuju zvuk kroz glazbene instrumente. Obiteljski centar omogućava simboličku igru kuhanja, brige za lutke, pranja rublja i glačanja...Budući da je djeci ponekad potreban prosotor i vrijeme da se opuste i odmore, formirali smo mirni centar obogaćen s velikim brojem slikovnica , jastuka, plišanih igračaka,lutke za dramsko-scenske igre i sl...

U tjelesnom centru je osobito važno poticati razvoj grube motorike, ravnotežu te općenito tjelesni rast i razvoj. To se svakodnevno postiže kroz plesne igre,tunele,penjalice, tobogane, igre loptama raznih veličina, razne taktilne staze, vježbe s pilates loptom... Svakodnevno boravimo na svježem zraku, osim u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

U građevnom centru se potiče strukturirana igra građenja i konstruiranja raznim vrstama materijala (drvene i plastične kocke raznih veličina, magnetna i obična vozila,razni alati).

Na kraju bih istaknula likovni centar u kojem djeca istražuju razne slikarske i crtačke tehnike. Nažalost, plastelin za modeliranje, pijesak i voda za istraživanje trenutno ne nudimo.

Uz sve ponuđeno djeca usvajaju kulturno- higijenske navike , te ih se potiče na samostalnost u situacijama odlaska na toalet, prilikom hranjenja, održavanja osobne higijene i pospremanja igračaka.

Sa zadovoljstvom možemo utvrditi da je uočen značajan napredak u razvoju djece te se radujemo novoj pedagoškoj godini, čak i u ovim restriktivnim uvjetima.

 

         Odgajatelji:

Mihaela Matika

Ivana Prgomet-Pozzecco

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana