Nalazi sistematskih stomatoloških pregleda 2018/2019.

Sistematske stomatološke preglede obavili smo u studenom i prosincu 2018.u našoj kastavskoj stomatološkoj ordinaciji kod dr. Arijane Dangubić  Jovanović i sestre Stele s kojima njegujemo dugogodišnju  uspješnu suradnju.

Ima djece kojoj je odlazak na sistematski pregled zuba u vrtićkoj organizaciji prvi susret sa stomatologom. Ima naravno i one djece koja su već u sanaciji karioznih zuba i sve im je u stomatološkoj ordinaciji poznato.

U članku Mliječni zubi , u Zdravstvenom savjetovalištu na vrtićkoj web stranici  piše o toj temi pa ću sad ovdje iznijeti samo ukupne nalaze ovogodišnjih pregleda.

Pregledu je pristupilo ukupno 262 djece starije od 3 godine, od toga 138 dječaka i 124 djevojčice. Karijesi, jedan ili više njih dijagnosticiran je kod 72 dječaka i 34 djevojčice.

Najveći broj karijesa uočen je kod starije djece, šestogodišnjaka, kod kojih se već miješaju mliječna i trajna denticija. Neki roditelji nisu uočili da njihovo dijete već ima šestice koje su , ako se higijena zuba ne vrši pravilno i svakodnevno, sklonije karijesu od drugih zuba jer su najdalje u ustima.

Iz tog razloga pozivam roditelje da posvete pažnju provođenju oralne higijene kod svog djeteta, kako bi karijesa bilo što manje a lijepih osmjeha što više.

Copyright © 2016-2019 Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana