Vidi li vaše dijete dobro

Zbog nerazvijenosti strukture oka,dijete kad se rodi ne vidi jasnu sliku.Od djeteta se očekuje da reagira na svjetlosni podražaj,tj.da se okreće prema svjetlu,prati igračku pokretom i poseže za njom. Nešto starije dijete ako ima problema s vidom,prinosit će igračku vrlo blizu očima a u dobi puzanja,zatim hodanja češće će udarati u predmete i padati.

Roditelji mogu primijetiti da dijete škilji,pokriva oko jednom rukom,naginje se ili okreće glavu i gleda  u jednu stranu. Neka djeca mogu učestalo trljati oči koje mogu biti crvene i suzne a nisu znak upale.

Najidealnije i preporučljivo je dijete odvesti na pregled očiju prije četvrte godine života i kad je sve u redu. Važno je otkriti radi li se o ambliopiji – slabovidnosti. Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više neće moći povratiti dobar vid. Dijete sa četiri godine može imati istu dioptriju kao i sa sedam,no korekcije vida naočalama sa četiri godine pomoći će mu da razvije 100% vida. Ako naočale počne nositi sa sedam godina ,velika je vjerojatnost da se vid  neće razviti u svom punom opsegu.

Pregled je potpuno bezbolan,prilagođen četverogodišnjacima koji znaju dati odgovor na postavljena pitanja.

Trenutno u Hrvatskoj,testovi vida se rade pri upisu u osnovnu školu kad je za neliječenu ambliopiju kasno. Od smanjene oštrine vida pati 8% pregledanih četverogodišnjaka a slabovidnost je moguće izliječiti u 90% slučajeva,ako se otkrije sa djetetove četiri godine.

Strabizam ili škiljavost je učestala kod djece,radi se o poremećaju položaja očiju,odnosno oči ne promatraju paralelno u istom pravcu. Ovaj vid poremećaja može biti nasljedan ili nastati nakon traume glave. Takva djeca imaju problema s orjentacijom,zapinju za namještaj i predmete ili su u nemogućnosti dohvatiti predmet. Ukoliko se strabizam otkrije na vrijeme,u ranom uzrastu,šanse za ozdravljenje su velike – očnim flasterom se zaštiti zdravo oko kako bi ono koje je oslabljeno uslijed škiljenja,ojačalo. Vježbe koje potiču oko na pravilno gledanje također su način liječenja strabizma.

 

Copyright © 2016-2019 Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana