Djeca svakodnevno u skupinu ulaze s velikim entuzijazmom i željom za istraživanjem, primijećujući svaku promjenu u prostoru, svaki novi materijal i poticaj, veseleći se poznatim i oduševljavajući novim pojmovima, životinjama, predmetima, likovima. S veseljem možemo reći da su sva djeci u skupini iskreno zainteresirana za slikovnice pogotovo one o šumskim životinjama (vjeverica, lisica, zec, medo, sova, jazavac,…) koje nas upoznaju s njihovim aktivnostima u šumi (skupljanje jesenskih plodova i spremanje za zimu) te međusobnim pomaganjima prijateljima u situacijama kada im je najpotrebnije. Takve nam slikovnice pomažu u prepoznavanju, procesuiranju i verbaliziranju vlastitih emocija te što je najvažnije, u razvijanju empatije.

 Svakodnevno većinu dana djeca provode u istraživanju prostora, prirodnih materijala, manipuliranju raznim pokrivaljkama, slagalicama, puzzlama s brojnim različitim pojmovima te sve uspješnijim i lakšim ulaženjem u interakcije, uz sve prisutniju verbalizaciju emocija, želja i potreba. Sve lakše sami odabiru ponuđene materijale u prostoru, isprobavajući razne načine njihova korištenja te s kojima se sve češće i sve duže zadržavaju u aktivnostima za stolom u društvu prijatelja što je za ovu dob vrlo zanimljivo promatrati i bilježiti napredak u razvoju socijalizacije. Takve aktivnosti ih potiču na razmišljanje, povezivanje, zaključivanje te vrlo zainteresirano promatraju poticaje vezane za istraživanje šume, jesenskih promjena boja u šumi, naziva jesenskih plodova, kao i šumskih životinja.

Djeca u tjelesnim aktivnostima u skupini svakodnevno razvijaju osnovna biotička motorička znanja (puzanje, provlačenje, hodanje, trčanje, potiskivanje, vučenje, bacanje...).  Predmete u svojoj okolini istražuju pomoću svih sedam osjetila; vidom, sluhom, njuhom, dodirom, okusom, osjetilima za kretanje (propriocepcijom i vestibularnim osjetom).

Svakodnevni napredak djece pratimo fotografirajući njihove aktivnosti, ulaske u interakcije te im poteškoće s kojima se susreću s obzirom na razvojnu fazu, pokušavamo olakšati verbalizirajući svaku situaciju, emociju - on/ona je tužna, ljuta, prestrašena jer…probajmo joj/mu pomoći složiti toranj, slagalicu, kocke…kao što je on/ona složila… probajmo mu/joj pomoći, zagrliti, utješiti…pokazujući djeci svakodnevno vlastitim primjerom. Također svaki napredak djeteta smatramo važnim i o tome vodimo dokumentaciju i raspravljamo u svakodnevnim refleksijama, pa tako i prenosimo roditeljima informacije o svakodnevnom napretku djeteta (nešto što mu/joj je prije bilo teško, sad mu ide lakše – odvajanje od tješilice, uspavljivanje, obuvanje/izuvanje, ulaženje u interakcije sve uspješnije, o načinima reguliranja emocija, proširivanju rječnika, svladavanju prepreka, međusobnom pomaganju, razvijanju samostalnosti pri hranjenju, odlaganju pribora nakon jela…

Djeci trebamo od najranije dobi omogućiti da se slobodno kreću i istražuju okolinu te im ponuditi poticaje primjerene njihovoj dobi kako bismo im osigurali raznovrsne osjetilne informacije važne za zdrav razvoj.

Nastavljamo hrabro istraživati iz dana u dan našu novu jasličku avanturu s prijateljima “Baškotinima”!

 

 

 

 

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana