“Baškotini” hrabro stupaju iz dana u dan!

“Baškotini” su jaslička skupina djece u dobi od 1 do 1,11 godina koja je krenula u novu pustolovinu u objektu Kastafske sardelice 1. 09. 2022.

Sretni i veseli stupamo u svaki novi dan i s veseljem možemo reći da se većina djece u skupini prilagodila na dnevni ritam dana te da svakodnevno većinu dana djeca provode u istraživanju prostora u kojem se nalaze.

Djeca već nakon desetak dana slobodno istražuju prostor skupine razvijajući svakodnevno osnovna biotička motorička znanja (puzanje, provlačenje, hodanje, trčanje, potiskivanje, vučenje, bacanje...).  Svoju okolinu istražuju pomoću svih sedam osjetila; vidom, sluhom, njuhom, dodirom, okusom, osjetilima za kretanje (propriocepcijom i vestibularnim osjetom). Predmetima manipuliraju ubacujući ih, izbacujući, umetajući, hvatajući, promatrajući kuda odlaze, kuda se kotrljaju te potom ih tražeći uz puno smijeha i veselja.

Određeni poticaji su izrađeni i osmišljeni na način da djecu motiviraju na razmišljanje o obliku, veličini, boji predmeta kojim manipuliraju kao i o predmetima u koje ih ubacuju (poput kartonskih rola različitih veličina, širina, boja, plastičnih boca od kojih su napravljeni tuneli različitih veličina, plastične cijevi…) te o smjeru u kojem će otići predmet kada ga ubace ili otkotrljaju, točnije, što će se dogoditi s predmetom.

Svakodnevni napredak djece pratimo fotografirajući njihove aktivnosti, ulaske u interakcije kao i poteškoće s kojima se susreću s obzirom  na razvojnu fazu, što im pokušavamo olakšati verbalizirajući svaku situaciju te pokazujući primjerom. Također svaki napredak zapisujemo o čemu odgajatelji skupine raspravljaju u svakodnevnim refleksijama te prenose informacije o svakodnevnom napretku roditeljima, (o proširivanju riječnika, savladavanju prepreka, međusobnom pomaganju, razvijanju samostalnosti pri hranjenju, korištenju pribora, čaše, odlaganju pribora nakon jela, pri uspavljivanju…).

Djeci trebamo od najranije dobi omogućiti da se slobodno kreću i istražuju okolinu te im ponuditi poticaje primjerene njihovoj dobi kako bismo im osigurali osjetilne informacije važne za zdrav razvoj.

Prijatelji koji su uhvatili dnevni ritam u ustanovama u kojima su kratko boravili pomogli su novim prijateljima te im olakšali prve dane prilagodbe na jednu novu sredinu. Postali su pravi “mentori” svojim novim prijateljima i hvala im na tome!

Nastavljamo hrabro istraživati iz dana u dan našu novu avanturu i sretni smo jer svi skupa to činimo s velikim osmijehom s našim prijateljima “Baškotinima”!

 

 

 

 

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana