Nalazi sistematskih stomatoloških pregleda 2019/2020.

 

Sistematske stomatološke preglede djece obavili smo u studenom i prosincu 2019. u našoj kastavskoj stomatološkoj ordinaciji, kod dr. Arijane Dangubić Jovanović i sestre Stele s kojima njegujemo doista uspješnu suradnju.

Ima djece kojoj je odlazak na sistematski pregled zuba u vrtićkoj organizaciji prvi susret sa stomatologom. Ima naravno i one djece koja su u sanaciji karioznih zuba i sve im je u stomatološkoj ordinaciji poznato.

U članku Mliječni zubi na vrtićkoj web stranici u rubrici Zdravstveno savjetovalište piše i o toj temi pa ću ovdje iznijeti samo rezultate ovogodišnjih pregleda.

Pregledu je pristupilo ukupno 290 djece starije od 3 godine, od toga 166 dječaka i 124 djevojčice. Karijesi, jedan ili više njih dijagnosticiran je kod 96 dječaka i 74 djevojčice. Neka djeca imaju veliki broj karijesa, kod nekih su krune zuba kompletno razorene pa su ostali samo korijeni. Neki roditelji mišljenja su da mliječne zube ne treba čuvati jer će trajni narasti. No, mliječni zub čuva mjesto trajnom zubu. Zbog preranog gubitka zuba sve veći broj djece ima govorne smetnje i komplikacije u razvoju čeljusti i poretka trajnih zuba pa skoro da nema djeteta koje ne mora ići ortodontu.

Najveći broj karijesa uočen je kod starije djece, šestogodišnjaka, kod kojih se već miješaju stalna i mliječna denticija. Neka djeca već imaju šestice koje su trajni zubi i ako se higijena zuba ne vrši svakodnevno i pravilno, sklonije su karijesu od drugih zuba jer su daleko u ustima pa do njih djeca četkicom ne dospiju, naročito ako zube peru bez nadzora roditelja.

 

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana