Novosti

 

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova od 20.05.2020 preuzmite OVDJE

 

Poštovani,

Objavljeni su svi detalji vezani uz upise u vrtić koji traju od 18.05. do 08.06.2020. Novost je i mogućnost E-upisa uz predaju kompletne dokumentacije online. Zbog izvanredne situacije podnošenje zahtjeva za upis moguće je online i poštom. Sve detalje o upisima potražite OVDJE

 

Poštovani!
 
Sažimamo bitne informacije vezane za početak rada u ponedjeljak 11. svibnja 2020., a koje se odnose na organizaciju rada tijekom svibnja.

Djeca se zaprimaju od 6.30. do 8.00. na gospodarskom ulazu u objekt Kastafske Sardelice, ulaz sa vanjske terase. Djecu preuzimaju pedagoginja i zdravstvena voditeljica. Roditelji ne ulaze u prostor vrtića.

Djecu je moguće preuzeti na isti način, u terminu od 16.00. do 17.00. Roditeljima koji čekaju na ulazu na terasu, djecu dovode dežurne odgajateljice.

Djecu u poludnevnom programu, dežurne djelatnice ispraćaju u 13.00.

Djeca u smjenskom programu dolaze i odlaze prema dogovoru s ravnateljicom i pedagoginjom.
 
Pri dolasku i odlasku, važno je držati se propisanog razmaka.

 

Poštovani!

Roditelji djece koja se vraćaju u jaslice ili vrtić nakon dužeg perioda želimo vam ukazati na promijene s kojima će se susresti vaše dijete dolaskom u vrtić, kako biste u skladu sa stupnjem razumijevanja djeteta mogli dijete pripremiti na izmijenjene okolnosti boravka u vrtiću.
Djecu treba pripremiti na: promjene ritma dana, promjene u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić i skupinu, neka nova pravila...


Djeca imaju ideju da će se vratiti na staro već njima poznato, ali iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti i s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promijene i za neku djecu trebat će vremena i strpljenja odraslih da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti boravka u jaslicama i vrtiću.


Kako bi njima i vama pomogli, donosimo vam osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako da ih djeca lakše podnesu.


1. PROMJENE U FUNKCIONIRANJU SKUPINA


Nažalost, iako ćemo se jako potruditi da djetetu osiguramo da ne dolazi do velikih promjena u djetetu bitnim područjima života u vrtiću, za neku djece nećemo moći osigurati boravak na koji su navikli, a to je boravak sa svojim matičnim odgajateljem, svojim prijateljima iz grupe i/ ili u prostoru „njihove“sobe dnevnog boravka. Naime, nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina  ograničenog broja djece. Nakon formiranja skupine djece od 11. svibnja 2020. do lipnja  2020. ne primaju se nova djeca u skupinu. Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad su uređene u skladu s epidemiološkim uputama. Boravak djece u drugim skupinama i druženje s djecom iz drugih skupinama neće biti moguć. Djetetu navedene informacije recite mirno i napomenite kako bez obzira na navedeno u vrtiću će ga dočekati s veseljem i radošću te da je ovo prilika da upozna nove prijatelje i nove prostore vrtića. Također, napomenite mu kako je ovo privremeno, kao u ljetnim mjesecima.


2. NOVI NAČIN ULASKA U JASLICE/VRTIĆ


Djecu, koliko je moguće obzirom na dob,  potrebno je pripremiti i za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću.  Pripremite dijete da će kod dolaska u vrtić trebati sačekati red (s obaveznim razmakom) kao i da će se primopredaja djeteta odgajateljici/zdravstvenoj voditeljici/ pedagoginji obavljati na vanjskom prostoru, terasi objekta Kastafske Sardelice. Dolasci i odlasci mogući su u točno određenom periodu, pri čemu roditelj ne smije ulaziti u prostor vrtića. Rastanci će nažalost morati biti na vratima terase, nakon čega dijete u pratnji zaduženog djelatnika odlazi do sobe dnevnog boravka. Također, kod odlaska iz vrtića roditelj će preuzeti dijete u točno određeno vrijeme na istom mjestu. Apeliramo da ne kasnite kako se dijete ne bi izlagalo dodatnom stresu čekanja roditelja. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. Djetetu navedeno objasnite pozivajući se na njemu već poznate situacije, npr. čekanje u redu s razmacima ispred dućana ili mu skrenite pozornost na takve prizore na televiziji. Objasnite mu da je to potrebno s obzirom na zaštitu od širenja virusa i kako i ono svojim ponašanjem može pomoći u tome.


 
3. PROMJENE U PROVOĐENJU ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA


Upoznajte dijete, u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru. Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Skupine će koristiti vanjske prostore i boraviti vani prema određenom rasporedu. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl. Naravno, na sve to će ih upućivati i njihovi odgojitelji. Sukladno epidemiološkim mjerama  nije mogće donošenje igračaka i drugih tješilica za djecu (izuzev duda). Kako ipak imamo na umu potrebe vašeg djeteta, predlažemo vam da s djetetom izaberete npr. posebnu majicu za koju mu objasnite da će biti njegova tješilica, pomoć kod uspavljivanja i sl. za ovaj period kad imamo zabranu unošenja istih.


 Želimo vam sve najbolje, tu smo za vas.

 

Poštovani roditelji!

OVDJE možete pogledati izjavu ravnateljice vezanu uz otvaranje vrtića  11. svibnja 2020.

Napominjemo kako je važno ispuniti anketu do utorka,  05. svibnja 2020., do 15.00. sati.

Izjavu roditelja, koju moraju ispuniti roditelji koji će djecu dovoditi u vrtić od 11. svibnja 2020., možete preuzeti OVDJE. Izjavu, ispisanu i potpisanu, roditelji mogu ubaciti u poštanski sandučić na ulazu u objekt Vladimir Nazor, ili je predati odgajatelju prilikom dovođenja djeteta u vrtić  11. svibnja 2020.

 

Lijepi pozdrav!

Helena Ninković Budimlija, ravnateljica

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana