Aktivnosti kod kuće

Poštovani roditelji predškolaca!

Pozivamo vas da pratite našu novu online platformu PADLET na ovoj poveznici


Materijali su namijenjeni djeci koja se pripremaju za školu. Sadržaji su razni:vježbe za printanje, pjesmice, zagonetke, tekstovi.....
Svaki tjedan bit će dostupni novi materijali. Po otvaranju platforme, nasučelju su najprije vidljivi noviji materijali. Proučite ih sve!
Sve objave možete komentirati, dati nam sugestije, pohvaliti nas...

 

 

Pogledajte sadržaje on-line platforme Padlet.

 

 

 

PAPIR I PASTELE

Iskoristite vrijeme koje provodite kod kuće za kreativno izražavanje. Koristeći papir i pastele, djeci do godinu dana možete nacrtati različite oblike (trokut, krug, kvadrat) i obojati ih te ih potom izrezati. U svakom obliku probušite rupu te provucite obojeni konac ili špagu kroz rupe. Povezane oblike objesite negdje gdje će ih vaše dijete moći promatrati. Iskoristite ovu priliku i pričajte djeci o bojama i oblicima koje ste koristili. Ova aktivnost potiče djecu da pokušaju uhvatiti oblike koji su im na dohvat ruke, što pomaže u razvoju njihove motorike.

Malo starijoj djeci, do tri godine starosti, možete prepustiti da se sami okušaju u crtanju. Naučite ih kako da drže pastele na pravilan način, i dopustite im da crtaju što god žele. Ako imate mogućnost, njihove likovne uratke objesite/zalijepite negdje na vidljivo mjesto na zid. Djeca se kroz crtanje izražavaju, razvijaju kreativnost i spretnost, a istovremeno mogu učiti o različitim bojama i oblicima. Potaknite djecu na razgovor dok crtaju, pitajte ih što su nacrtali, a možete i crtati s njima.

Djeca se u dobi od četiri do šest godina mogu zabavljati crtajući samostalno, a nakon što završe s risanjem, potaknite ih da vam prezentiraju i opišu svoj crtež. Ako imate više djece, potaknite ih da jedno drugo slušaju prilikom prezentacije. S djecom u ovoj dobi možete vježbati presavijanje papira u različite oblike, ali i izrezivanje papira te stvaranje kolaža od komadića papira. Možete ih potaknuti i da uče pisati slova i brojeve u raznim bojama.

 

LUTKE

U rukama kreativnih odraslih ljudi, igranje s lutkama pruža mogućnost za prezentiranje teških tema i situacija. Ukoliko imate doma lutke koje možete navući na svoj dlan (ili imate mogućnost kreirati takve lutke), iskoristite ovu vrstu aktivnosti za razgovor i zabavu. S najmlađom djecom možete krenuti laganom promjenom boje svog glasa, pri čemu ćete pričati djetetu o lutki. Potaknite dijete da dotakne lutku, neka opipa teksturu lutke i igra se s njom, ukoliko želi.

Za djecu do tri godine starosti, korištenje lutke može pomoći u otvaranju težih tema za razgovor. Njima razumljivim jezikom otvorite teme koje su trenutno aktualne, pričajte s djecom o trenutnoj situaciji, objasnite im zašto moraju biti kod kuće. Osim ozbiljnih tema, lutke mogu poslužiti i za pjevanje s djecom. Neka lutke postavljaju djeci pitanja, kao što su djetetovo ime, kakvu odjeću nosi, da nabroji dijelove tijela i slično. Potaknite djecu da se sami okušaju u glumi, te im dajte lutke da oni samostalno osmisle priče i pjesmice. Na taj način potičete razvoj njihove mašte, i učite ih pravilima ponašanja (potaknite ih da s lutkama budu nježni, čime će naučiti kako se odnositi prema svojim prijateljima). Kroz igru djeca mogu razvijati sposobnost rješavanja problema.

Stariju djecu možete potaknuti da zajedno, kroz lutke, odglume neku poznatu priču. Podijelite uloge i lutke, i krenite u pričanje priče. Djeca mogu koristiti ovu aktivnost da bi ispričali i nešto iz stvarnog života, bilo da se radi o sretnom ili tužnom događaju. Potaknite ih da pričaju o stvarima koje ih muče, razgovarajte o odnosima, a ovu aktivnost možete koristiti i da bi nešto naučili (primjerice, možete koristiti lutkice kako biste učili o medijskoj pismenosti ili pravima djece). Djeca kroz ovu aktivnost razvijaju maštu, uče kako izraziti emocije i dijele iskustva.

 

DOMINO PLOČICE

Ove poznate pločice mogu vam pomoći u interakciji s djecom od godinu dana starosti na više. S manjom djecom možete slagati različite oblike, potičući ih da imenuju oblik koji su kreirali. Također, pokušajte sami kreirati svoj oblik i potaknite djecu da sa svojim pločicama naprave isti takav oblik. Prebrojite točkice na domino pločici i potaknite dijete da pronađe pločicu s istim brojem domina.

S djecom do šest godina starosti možete igrati klasičnu igru domina. Svatko dobije jednak broj pločica u ruku i cilj je da svatko spusti po jednu dominu i nastavi niz. Ukoliko netko nema u ruci odgovarajuću pločicu, uzima iz hrpe novu. Igra je gotova kad prva osoba ostane bez pločica. Igrajući ovu igru djeca uče pratiti pravila i brojati do 20. Pomoću ovih pločica možete učiti zbrajati tako što ćete prebrojati broj točkica na jednoj i drugoj strani pločice i zbrojiti koliko ih je ukupno.

 

VIDIM NEŠTO

Važno je da s djecom nastojite biti u ravnini očiju te da im pričate o svemu što ćete raditi. S djecom do tri godine starosti možete hodati prostorijom i prstom upirati prema određenom predmetu, ispitujući ih što je to što vidite. Potičite djecu da dodiruju različite teksture i predmete, istovremeno im pričajući o tome što dodiruju. Djeca će, prepoznavši objekt, nastojati imenovati ga, razvijajući komunikaciju s vama, što im pomaže u izgradnji društvenih vještina, ranog učenja, razvoju samopouzdanja i samosvijesti. Ovu igru možete okrenuti i na način da vi kažete naziv nekog predmeta i potaknete djecu da ga pronađu.

 

KUĆNI ROBOT

Detalji ovdje

 

MALO STRANIH JEZIKA

Detalji ovdje

 

 

Ako vam ponestane ideja što raditi s djecom kod kuće, možda vam možemo pomoći. Na ovoj poveznici možete proučiti neke aktivnosti koje u kojima djeca uživaju. Provjereno!

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana