Vidi li vaše dijete dobro

Zbog nerazvijenosti strukture oka,dijete kad se rodi ne vidi jasnu sliku.Od djeteta se očekuje da reagira na svjetlosni podražaj,tj.da se okreće prema svjetlu,prati igračku pokretom i poseže za njom. Nešto starije dijete ako ima problema s vidom,prinosit će igračku vrlo blizu očima a u dobi puzanja,zatim hodanja češće će udarati u predmete i padati.

Roditelji mogu primijetiti da dijete škilji,pokriva oko jednom rukom,naginje se ili okreće glavu i gleda  u jednu stranu. Neka djeca mogu učestalo trljati oči koje mogu biti crvene i suzne a nisu znak upale.

Najidealnije i preporučljivo je dijete odvesti na pregled očiju prije četvrte godine života i kad je sve u redu. Važno je otkriti radi li se o ambliopiji – slabovidnosti. Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više neće moći povratiti dobar vid. Dijete sa četiri godine može imati istu dioptriju kao i sa sedam,no korekcije vida naočalama sa četiri godine pomoći će mu da razvije 100% vida. Ako naočale počne nositi sa sedam godina ,velika je vjerojatnost da se vid  neće razviti u svom punom opsegu.

Pregled je potpuno bezbolan,prilagođen četverogodišnjacima koji znaju dati odgovor na postavljena pitanja.

Trenutno u Hrvatskoj,testovi vida se rade pri upisu u osnovnu školu kad je za neliječenu ambliopiju kasno. Od smanjene oštrine vida pati 8% pregledanih četverogodišnjaka a slabovidnost je moguće izliječiti u 90% slučajeva,ako se otkrije sa djetetove četiri godine.

Strabizam ili škiljavost je učestala kod djece,radi se o poremećaju položaja očiju,odnosno oči ne promatraju paralelno u istom pravcu. Ovaj vid poremećaja može biti nasljedan ili nastati nakon traume glave. Takva djeca imaju problema s orjentacijom,zapinju za namještaj i predmete ili su u nemogućnosti dohvatiti predmet. Ukoliko se strabizam otkrije na vrijeme,u ranom uzrastu,šanse za ozdravljenje su velike – očnim flasterom se zaštiti zdravo oko kako bi ono koje je oslabljeno uslijed škiljenja,ojačalo. Vježbe koje potiču oko na pravilno gledanje također su način liječenja strabizma.

 

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana