Riječ psihologa

Dobro došli u Dječji vrtić Vladimir Nazor

 

Polazak djeteta u jaslice/vrtić najčešće je prvo pravo odvajanje djeteta od roditelja. To podrazumijeva prilagodbu obje strane. Roditelji moraju prihvatiti da će se značajan dio djetetovih aktivnosti (igre, odgoja, obrazovanja) odvijati  izvan roditeljskog doma. Dijete će steći novi krug ljudi i prijatelja koji će mu biti važni u životu, kao i neke nove vještine i znanja.

            Dijete će se postepeno prilagoditi na novo okruženje, ljude, hranu, pravila... Gotovo sva djeca pokazuju neku vrstu otpora po dolasku u jaslice/vrtić; odbijanje hrane, popodnevnog odmora, druženja, komunikacije, pretjerani nemir... Ta su ponašanja normalna i očekivana i u pravilu je samo pitanje vremena kad će  dijete s njima prestati.

            Proces prilagodbe može trajati i do šest mjeseci. Uglavnom se najveći otpor iskazuje po dolasku te s vremenom jenjava. No, ponekad dijete, koje u početku ne pokazuje otpor i čini se potpuno zadovoljno situacijom, tek nakon nekoliko tjedana počinje negodovati i pokazivati nezadovoljstvo boravkom u novoj sredini.

            Postoji mogućnost da će se neka ponašanja prisutna u roditeljskom domu prije polaska u jaslice/vrtić; npr. odbijanje poslušnosti, povučenost, odbijanje hrane i sl. vjerojatno pojačati tijekom prilagodbe. Dakle, nije za očekivati da će boravak djeteta u vrtiću trenutačno promijeniti ponašanje djeteta. Za to je potrebno vrijeme koje se nerijetko mjeri mjesecima.

            Nužno je poznavati razvojne faze i karakteristična ponašanja koja one podrazumijevaju. Ta nas saznanja sprečavaju da pripisujemo previše pažnje nekom ponašanju (koje se nama ne sviđa) ukoliko je ono razvojno opravdano. Npr. eksplozije bijesa u drugoj i trećoj godini, intenzivna ljutnja u trećoj i četvrtoj godini...

 

Kako bismo olakšali boravak djeteta u jaslicama/vrtiću korisno je tijekom ljeta;

 

  • pokazati djetetu vrtić
  • zajedno s djetetom obaviti kupnju stvari za vrtić
  • ne prijetiti djetetu vrtićem i djelatnicima („vidjet ćeš ti kad te teta uhvati...“)
  • upoznati dijete s činjenicom da, osim igre i zabave, vrtić donosi i nova zanimljiva pravila, učenje, važne obaveze i sl.
  • o vrtiću i svojim iskustvima pričati u pozitivnom smislu

 

a tijekom prvih dana boravka u vrtiću:

 

  • ne dramatizirajte oko rastanka. Suze roditelja dijete može protumačiti kao roditeljsko nepovjerenje naspram vrtića
  • ne iskradajte se bez pozdrava misleći da dijete to neće primjetiti - za dijete to može značiti da ste ga prevarili i da ne može imati povjerenja u vas i vrtić
  • budite iskreni o vremenu dolaska i odlaska – ponovo stvar povjerenja
  • ne raspravljajte svakodnevno s odgojiteljima pred djetetom je li sve pojeo/la, je li obavio/la nuždu koju i koliko puta i sl. Time naglašavamo da nam je to najbitnije. Dijete to može iskoristiti kao sredstvo privlačenja pažnje.

     

Maja Škrinjar, psihologinja

 

VAŽNI BROJEVI TELEFONA:

         

ravnateljica :                 829-368

zdrav. voditeljica:         829-362

psihologinja:                  829-360

pedagoginja:                  829-362

logopedinja:                  325-730

Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav. Sva prava pridržana